söndag 2 november 2008

Gravskift

De flesta snorungar verkade bortresta i helgen. De är väl och bryter nacken i någon skidbacke i stället. Det var också lugnt på stan på mornarna, med undantag för ett par kvardröjande fylltrattar som försökte hitta hem. På lördagmorgonen vid halv 5 stod jag och beundrade den nedgrisade avlösningplatsen vid pfd 4 i GUP. Piss och spyor blandades i en makalöst vidrig installation. Rätt som det är dunsar det till i staketet mot Nynäsvägen. Upp för staketet far en vrålpackad snubbe, medan han krälar över håller han en plastlåda sushi och ätpinnar i handen. Han dråsar ner på spåret, reser sig upp och börjar vingla ner mot Skärmarbrink, sen vänder han tvärt och sicksackar över spåret i jakten på plattformen. Efter några turer prästens lilla kråka så hittar han plattformen, slänger upp sushin och hugger tag i plattformskanten för att hiva sig upp, han träffar rätt i en pisspöl och medan han häver sig upp så tappar han ätpinnarna i en spya. Lyckligvis, för hans skull, så lämnar han pinnarna, tar sin sushi och vinglar över till 17 som står vid pfd 3 och väntar.

Lite senare ropar tur 97 om att det stod en kille på spåret i Skanstull, han tog sig dock därifrån själv. Även på söndagsmorgonen dröjde sig en och annan kvar. En förare ropar att vid Vällingby gick en påverkad kille omkring och snodde prylar från byggjobbarna som lämnat sina grejer över helgen. Han kom över en lampa, som senare på dagen hittades åkandes alldeles själv på en linje 19.

Vid Skanstull försökte under söndagen ett par fyllskallar kliva på tåget. Är man bara full så brukar det inte vara några större problem, ej heller om man har med sig en stol eller dylikt så länge man kan bära den själv utan större problem. Om man däremot är så packad så att man inte kan ta ett steg utan att hålla på och drutta omkull, samtidigt som man röker med ena handen och släpar en större korgstol med den andra så är det ingen bra idé. Herrn fick stå kvar efter ett skarpt nej, och hans kamrat försökte övertala honom att det nog var bäst att hitta på något annat.

I helgen har man inte bara klätt ut sig till gastar, en del har gjort sitt bästa för att bli det fullt ut. Två, och minst en av dem full, ramlade framför tåget på bana 2 respektive lidingöbanan och ytterliggare en gjorde en göteborgare och sprang ut framför spårvagnen på Djurgården. Fortsätter de i den här takten så är vi snart på väg mot ett nytt rekord. Fast trafikanterna behöver ju inte heller lägga sig under tåget för att ha ihjäl sig själva och varandra. Ibland vore det kanske bra att införa någon gräns för hur packad man får vara på offentliga platser ala rattfylla. Under dygnetrunttrafiken så finns det ju knappt någon ordning alls, polisen som gör tågkontroller är bara ute ibland och under en begränsad tid, ofta tidigare på kvällarna.

Och appropå det så är vagnarna riktigt jävligt grisiga på helgmornarna. Det luktar som en blandning av polsk porrklubb, knarkarkvart, gula gången och systembolagets moppar. Och det gjorde lite ont i själen att se att favoritvagnen 2045 var nerkladdad med ketchup över hela golvet. Gammal, intorkad ketchup är något av det äckligaste som finns, i klass med rutten lök. Vagn 2045 är en av de äldre C20 och är så där perfekt inkörd; spaken är lagom lös, bromsarna tar inte för mycket eller för lite och stolen insutten. Dessutom har den ett fint namn.

Halka har det inte varit tal om. Det har varit en sån där underbart vacker allhelgonahelg som man hade älskat om man inte hade jobbat rena ökentjänsterna. Nu koncentrerar vi oss på F1-finalen och hoppas på att Jarno "Pace car" Trulli skapar drama i startfältet.


Skit, spår 1 nedre, Högdalsdepån

7 kommentarer:

Bea sa...

Tänkte bara informera om att lucknuckan är länkad två ggr...

Eek, a cat! sa...

Ojra... Men det är bara för att hon är extra söt.

Anonym sa...

Ellen?

Anonym sa...

Det tål att upprepas: fylltrattarna har en bättre kollektivtrafik än de förtjänar. I övrigt verkade du som vanligt haft en jättekul arbetshelg. ;-)

Anonym sa...

Ok, så du jobbar som förare - kunde tänka det ang kommentaren om tågens stopposition :-)

Haha - "mysig" morgon. Han hade lite otur den där killen i början.

Jag vet hur det brukar vara t ex fredagskvällar på pendeltågen - redan vid 21 t ex om man varit och tränat. Finns t o m dom som sitter och röker under färd, på tågen

Jag avskyr när folk spiller öl på golvet och ibland även sätena - det händer hela tiden (luktar fan och blir "härligt" kladdigt när det börjar torka) - men ketchup är nog något värre. Bra är ju att det var på golvet och inte på sätena iallfall :-)


Tycker den är lite kul den där definitionen av vad man får ta med sig på tågen "det man kan bära själv".
Jag skulle lätt kunna ta med mig t ex en säng, bokhylla, tvättmaskin etc. på tåget själv (bar massa möbler mellan 2 hus vid en flytt förut) - kanske lite jobbigt med spärrarna dock.
Jag brukar även lyfta 130+ kg "lite till vardags" (t ex marklyft och bänkpress på gymmet).

Skulle vara kul att se reaktinen på SL-personal (och övriga resenärer) om man kommer gåendes med en säng på stationen :-)
Det mest roliga jag sett någon ta med på tågen, var när ett par killar som kom på tåget med en stor soffa vid Liljeholmen, sedan satt dom i den och åkte - dom var dock 2 som bar den.

Fast skulle jag flytta så ordnar jag nog med en flyttransport istället - mer praktiskt :-)

Tågåkarn Alaniska sa...

Stopp där! Taxehandboken till undsättning!

"Föremål som inte får medtagas (punkt 2, sida 48):
Skrymmande gods, större föremål, t ex flyttkartonger, byggnadsmaterial, sängar och andra möbler. Detta gäller även om resenär erbjuder sig att betala avgift för godset. Det finns stor risk för olyckshändelser i rulltrappor, dörrar och hissar m m. Utrymningsvägar kan blockeras och det kan uppstå farliga situationer vid kraftiga inbromsningar."

Bäst är punkt 1 som förbjuder bland annat laddade skjutvapen. Hur förhindrar man någon med skjutvapen att gå på tåget?

Anonym sa...

Jo det förstod jag, men tyckte definitionen var lite rolig "det man kan bära själv"

Skulle inte använda kollektivtrafiken för sådana transporter ändå. Det största jag tagit på tåget är ett formrör (stort papprör) 2,9 m långt och 25 cm i diam :-)
- det var på pendeltåget


Jo punkt 1 var ju kul också - hur kan man visa om vapnet är laddat eller inte och dessutom är det ju lite lättare att gömma än t ex en säng.

 
Besökare Idag: Totalt antal besökare: