torsdag 11 december 2008

Motlögn

Efterspelet till gårdagens brand vid Mariatorget på bana 2 är i full gång. Det spekuleras i hurvida skräp kan ha varit orsaken. Det är inte en helt dålig gissning, med tanke på att 99% av alla bränder eller rökutvecklingar jag har upplevt under min karriär som tutf beror på högar av metrotidningar som ligger och skräpar kring och under strömskenan. Fyra brandsläckare har jag personligen tömt över dylika små grillbrasor. Om det beror på dålig städning av spåren eller om det är Metros fel låter jag vara osagt, båda sköts ungefär lika illa.

Vad som är intressant i det aktuella fallet är det här:

Fackliga Sekos t-baneklubb har riktat kritik mot SL:s säkerhetsarbete efter branden – bland annat ska larmtelefoner ha varit ur funktion.

– Det är lögn. Självklart kör vi inte våra trafiksystem utan fungerande larmtelefoner, det är så dåligt att påstå det att jag knappt vill kommentera det, säger Johan Hedenfalk.

Försöker Hedenfalk satsa på att använda sin näsa som signalflagga? Fast det är väl bekvämt att dra till med en lögn nu när det har gått ett tag sen personen som påtalade problemet genom bland annat ett pressmeddelande fick sparken för att han var illojal. Bara på bana 3 var 17 telefoner efter en skyddsrond 2005 ur funktion mellan Kungsträdgården och Fridhemsplan. Och vi som jobbar i tunnelbanan kan försäkra herr Hedenfalk om att nödtelefonerna, och annan utrustning, är av en högst tveksam kvalité efter åratal av bristande underhåll. Det återstår att se om Hedenfalk får några julklappar i år.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och varför har det inte kommit någon slutrapport om Rinkebybranden..?! Jo, saker och ting tycks sopas under mattan när felet tycks finnas ho SL själva!

Och alltid bortförklaringar....

Anonym sa...

Jag skulle vilja säga att det varken är Metros eller städningens fel att det ligger metrotidningar skräpandes överallt. Felet är att tidningarna delas ut på annat ställe (vid biljettluckor) än de läses (vid plattform och ombord på fordonen).

I en annan stad, vid en annan kust, i samma land, fungerar det bra att ha tidingsfack ombord på fordonen. Folk lämnar oftast sin tidning i facket eller på ett säte, sällan på golvet eller på marken.

Sätt upp tidningsfack ombord på vagnarna och lämpliga tidningsställ vid plattformarna, och lär folk att veta hut lite eller nåt sånt...

Eek, a cat! sa...

Anonym: på vilket sätt blir det brandsäkrare att ha fasta pappersupplag i vagnarna?

Och med tanke på att det finns papperskorgar på varannan pelare och man ändå tycker att skräpet ligger bra på marken vid den pelare som det inte finns papperskorg vid så lär det knappast bli bättre med en dylik lösning.

Det finns ingen brist på platser att slänga sitt skräp på, tvärt om.

 
Besökare Idag: Totalt antal besökare: